День Святої Трійці. П’ятидесятниця.

День Святої Трійці, котрий відзначають як велике свято через сім тижнів після Пасхи Христової (в цьому році 4 червня), присвячений спогаду про зішестя Святого Духа на апостолів. Це було на п’ятдесятий день після Воскресіння Христового (тому день Святої Трійці називають також П’ятидесятницею).

За словами святого праведного Іоанна Кронштадтського: «Господь наш Иисус Христос, вознесшийся от нас на Небо, хотя и не оставивший нас, послал, согласно обещанию, в пятидесятый день после Своего воскресения из мертвых, от Бога Отца Бога Духа Святого – третье лицо Пресвятой Троицы. Бог Дух Святой, животворящий, от Бога Отца исходящий (с Ним и Сыном – всегда, вместе славимый) , сошел на апостолов в виде огненных языков. И они внезапно возродились, озарились, просветились, умудрились и начали говорить о великих делах Божиих на разных языках. С этого времени вошел Дух Святой в мир, – Утешитель, кроме Господа Иисуса Христа, равносильный Ему, равнославный и соприсносущный Ему и Богу Отцу. Ибо три лица в Боге единосущных и нераздельных, и каждое равно участвует в спасении человеческого рода. Без Духа Святого нет истинной жизни в человеке, нет мира в душе, нет света Божия, нет правды, святости, истинной радости и блаженства. Без Духа Божия не может быть и нет в нас истинной веры, упования и любви, чистоты сердца, истинной добродетели и нет спасения». Святий Іоанн Кронштадтський був проїздом в Єлисаветграді. Він, на запрошення священнослужителів і поміщика Єлисаветградського повіту Ерделі, в серпні 1903р. відвідав місто Новоархангельськ, де в православному храмі відслужив Божественну Літургію. За свідченням друкованих видань Херсонської єпархії (тоді в неї входили всі православні церкви повіту), людей було так багато, що вони не могли вміститися навіть у церковному дворі, і віруючий народ проводжав пастиря прямо до маєтку Ерделі.

Свято П’ятидесятниці можна назвати днем народження Святої Соборної і Апостольської Церкви – образа Царства Божого на землі. У цей день дією Святого Духа люди отримали можливість долучатися тих благ, які дарував їм Іісус Христос, тобто отримали можливість бути Церквою.

Неможливо людському розуму цілком осягнути, що є Бог Триєдиний в особах і єдиний по суті.

Але кожен з нас носить в собі образ Святої Трійці. В нашій душі, яка по суті своїй є образом Бога єдиного, є розум – образ Бога Отця, є пізнання, що походить від розуму – образ Сина; є любов, яка виходить від розуму, – образ Святого Духа.

Ми – образ Святої Трійці, наше тіло – храм Божий. Будемо ж гідними носіями образу і подоби Божої, гідними Отця, який створив нас, Сина, який відкупив нас, і Духа Святого, який освятив нас.

А в наступний день за П’ятидесятницею – 5 червня – свято на честь Святого Духа, Духів день. «Святим Духом всяка душа живиться».

У Бога ми єдині з нашими покійними. Тому напередодні П’ятидесятниці завжди (в цьому році 3 червня) – Троїцька поминальна субота.

Помолимося і за всіх будівельників і за захисників наших міст і сіл, нашої малої Вітчизни.

У день Святої Трійці відбувається хресний хід і молебень біля пам’ятного хреста в фортеці святої Єлисавети. Там з 1755р. була перша в нашому місті церква – церква Святої Трійці. Вона була побудована за зразком дерев’яних козацьких церков війська Запорізького. Як і основні земляні укріплення фортеці, так, ймовірно, і вона була споруджена зусиллями і засобами («коштом») запорізьких козаків, які завжди міцно стояли на захисті святого православ’я.

Трійця – це єдність, єдність в любові. Будемо зберігати єдність народів «Триєдиної Русі», будемо молитися за мир, єдність наших благих християнських прагнень.

Церква Святої Трійці в фортеці святої Єлисавети, матері Іоанна Хрестителя – це початок духовності Єлисаветграда. Це наша історія, це заклик до миру і єдності.

Трійця Свята, слава Тобі!

Зі святом, дорогі співвітчизники!

Протоієрей Євген Назаренко.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *