Димитрівська батьківська субота.

Перемога на Куликовому полі в 1380 р. розтрощила військову міць Золотої Орди, дала свободу всій Русі та іншим народам.
Звершивши разом з преподобним Сергієм Радонезьким в Троїцькій обителі поминання православних воїнів, полеглих у Куликовській битві, великий князь Димитрій Донський запропонував Церкві щорічно в суботу напередодні 26 жовтня / 8 листопада (дня тезоіменитства князя – пам’яті святого воїна Димитрія Солунського) поминати всіх православних воїнів, які за віру і Вітчизну життя своє віддали. І в літописі записано, що було заповідано творити це поминання до тих пір, поки стоїть Руська земля. Поминання воїнів за часів Київської Русі відбувалося в усіх церквах, при військових частинах, на місцях військових поховань. Цю дуже важливу традицію потрібно відродити .
Згодом Церква в цей день стала поминати і всіх покійних у вірі і надії життя вічного і називається він Димитрівська поминальна субота (цього року 2 листопада).
Чадолюбива наша мати Свята Церква збирає нас в цей день на заупокійне свято, для того щоб кожен з нас, в міру своєї старанності, в міру своєї любові до померлих наших рідних і близьких, при живій безсумнівній вірі в нескінченне їх життя за гробом, приніс свою гарячу молитву про їхнє упокоєння, і щоб наші молитви злилися в єдину молитву, щоб єдиними устами і єдиним серцем просити милосердного Господа про помилування наших покійних і про вселення їх «в місці світлому, у місці злачному, в місці покійному». Участь покійного подібна положенню людини, який пливе в дуже небезпечному місці. А наші молитви є рятівним якорем або канатом, який ми подаємо ближньому в момент небезпеки. І коли наших покійних поминають на проскомідії, то в цей час для них буває духовне свято. Адже зі смертю спілкування між покійними і живими не припиняється, воно існує. Смерті, як такої, не існує. Тільки на час людина визволяється від свого тіла і залишає цей видимий і переселяється в інший, для нас невидимий світ. І людина продовжує жити, також сприймати і відчувати все, як тоді, коли перебувала в тілі. Спаситель говорить «… Бог же не є Богом мертвих, а живих, бо всі в Нього живуть» (Євангеліє від Луки).
Святі отці стверджують, що до загального Суду Божого доля померлих за молитвами Церкви може бути змінена. Святитель Іоанн Златоуст говорить: «Є можливість полегшити покарання померлого грішника. Якщо будемо творити часті молитви за нього і роздавати милостиню, то, хоча б він і був негідний сам по собі, Бог почує нас ». Адже покійні вже допомогти собі нічим не можуть, вся їхня надія на полегшення своєї долі простягається тільки на тих, що залишилися в живих близьких.
Молитва за покійних приносить користь і тому, хто молиться, бо він ясніше усвідомлює короткочасність земного життя, неминучість для всіх смерті, згадує про нашу небесну вітчизну, наполегливіше проявляється в ньому прагнення виправити своє життя, досягти райського блаженства.
В цьому році за Димитрівською батьківською суботою наступає день пам’яті святого Ілларіона, митрополита Київського, першого митрополита Київського із руських священнослужителів. Він автор «Слова про Закон і Благодать», першого відомого великого літературного християнського пам’ятника Київської Русі.
4 листопада звершується святкування Божої Матері на честь Її Казанської ікони, згадується допомога Богородиці православним народам при звільненні від іноземних загарбників.
На території нашої області є декілька храмів на честь святого воїна Димитрія Солунського, є і церква на честь Казанської ікони Божої Матері, багато з них зараз є простими, освяченими під храми, будівлями на місці зруйнованих богоборцями величних церков (Єлисаветградка, Козирівка та ін.).
Помолимось і за будівельників і служителів вівтарів Господніх , які також були воїнами Христовими. А «у Бога мертвих немає, у Бога всі живі!»

Протоієрей Євгеній Назаренко.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *