Неділя про самаряниню.

Христос воскрес!

У неділю 5-го тижня після Пасхи (в цьому році 14 травня) свята Церква згадує бесіду Іісуса Христа з самарянкою біля криниці Якова, бесіду про «живу воду», про Його Божественне і спасительне вчення.

Серед іудеїв Господь Іісус Христос здійснив безліч чудес. Але вони, добре знаючи Писання, вимагали особливих знамень, що Він істинний Бог. А самарянка, яка майже не знала Святого Письма, відразу в Нього повірила. Чому? Тому що, коли Господь вказав їй на її гріховність, вона одразу ж визнала себе грішницею. А це початок покаяння. Це відкрило їй очі, бо покаяння відкриває двері пізнання Бога.

В особі цієї жінки Свята Церква являє приклад повстання з глибини гріховної грішників, котрі шукають спасіння і готові почути призивний глас Божий, який всюди безперестанно призиває нас до повстання духовного. Самарянка, терплячи полум’я багатьох пристрастей, все-таки не заглушила в своєму серці добрі почуття, сприйнятливість до Істини і бажання догодити Богові. За що і спромоглася бесіди зі Спасителем, Який нагадуванням їй про її гріховне життя порушив в ній щире каяття в гріхах. Він зробив її здатною зрозуміти Божественне вчення про «живу спасительну воду» і запалив в її серці полум’яне бажання прийняти воду життя, яка з Нього виливається. І самарянка всім стала проповідувати Христа, який прийшов плоттю, щоб врятувати всіх людей, всіх живих тоді і всіх, що будуть жити після. Всім цим Свята Церква нагадує нам, що Господь Сам завжди йде назустріч тим, хто шукає святих Істин, хто шукає благодать, дає їм дари Свої, і здійснює їх спасіння, а через них і спасіння інших.

Церковне предання зберегло нам імена жінки-самарянки і її дітей, яких вона наставила і виховала в Дусі і Істині. Це свята мучениця Фотина (Світлана) і її сини мученики Віктор і Иосий. Самарянка Фотина все подальше життя своє присвятила проповіді Євангелія Христового і постраждала за Христа в 66г. (Була кинута в колодязь по велінню Нерона).

У Дусі і Істині завжди стояли всі святі угодники Божі. Прикладом в цю седмицю для нас будуть і святі князі Борис і Гліб (пам’ять перенесення їх святих мощей 15 травня) і преподобні Феодосій Києво-Печерський і Іов Почаївський (пам’ять їх 16 і 19 травня). Їх стояння в Дусі і Істині в різні періоди Київської Русі і України допомагало тисячам людей, а зараз допомагає мільйонам православних в усьому світі.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Протоієрей Євгеній Назаренко.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *